Neden "Çayım taze..."?

Aklıma geldiğinde içimi ısıtan bazı anlar vardır.
Bunlardan çocukluğuma dair hatırladığım; annemin, sabahtan akşama kadar sokaklarda oynadığımızda ve heryerimiz toz-kir içindeyken, bizi içeriye alma çabasıyla seslenişidir: "Çocuklaaar, hadi artık akşam soğuğu çıktı, içeriyeeeee!!!"
Artık akşam soğuğu çıkmıştır, bundan korunacağımız, ısınacağımız, temizleneceğimiz yuvaya çağrılmaktır bu. Güven verir, huzur verir, içimi dinginleştirir. O günlerde de, şimdi de...
Artık yetişkinim. Beni akşam soğuğu çıktığı için eve çağıran ses yok. Hâlâ zaman zaman akşam soğuğu çıkıp, üzerime bir hırka almam gerekse, içim ısınır, güvende ve huzurlu hissederim. Sanırım örgü örmeye başladığımdan beri, bu yüzden hep hırka örüyorum:)
Annem'e Sevgilerimle...

Gelelim bugüne...
Büyüyünce içimi ısıtan cümlelerden biri; telefonun ucundaki bir dosta,
"Çayım taze, sıcak simitleri al gel" demek...
Bu cümle benim için dostluk demek, huzur demek, paylaşmak demek, hadi gel demek, gel de iki lafın belini kıralım demek. Davet eden de olsan, edilen de, ne fark eder ki?
Çayım taze...
Hadi alın sıcak simitlerinizi, peynirlerinizi, gelin bloğuma, iki lafın belini kıralım :)

Heyyfi

8 Ocak 2013 Salı

MADENCİLER...

Küçük bir madenci şehrinin liselerinin birinde, ikinci dersin sonuna doğru, sınıfın kapısı çalınır. Gelen okul müdürü Akif beydir. Yüzünde belli etmemeye çalıştığı bir hüzün vardır. Kısa süren bir bakış jestiyle sınıf öğretmeninden, dersi böldüğü için sessiz bir özür diler. Sonra döner ve,
- Ahmet, evden seni çağırıyorlarmış oğlum, eşyalarını topla da eve git.
Ahmet ayağa kalkar, şaşkınlık ve korkuyla, farkına bile varamadığı hızda eşyalarını toplar ve arkadaşlarının uğultusunu geride bırakarak sınıftan çıkar.

Akşam yemeği için Erdem ve ailesi yemek masasında yerlerini alırlar. Ev az önce üzerine dökülmüş tereyağlı pul biber sosu ile birleşmiş lahana yemeği kokmaktadır. Erdem'in dedesi,
- Bugün yine ocaklardan birinde göçük olmuş, 8 ölü varmış. Nedir bu şehrin çektiği.
TV de haberler başlamıştır. Tüm aile, göçük haberi hakkında detaylı bilgi almak için pür dikkat haberlere odaklanırlar. Göçükte hayatını kaybedenlerin isimleri açıklandığında, Erdem duyduğu bir isimle donup kalır. Lokmasını yutamaz bile. İsimlerden biri Ahmet'in, yani sınıf arkadaşının babasıdır. Birden Erdem arkadaşını düşünür. İkisi için de sıradan başlayan ve devam eden bu gün, artık Ahmet için aynı değildir. Ahmet bugün hayatının en büyük acılarından birini yaşamış ve biraz daha büyümüştür...

Birkaç gün önce çoğumuzun duyduğu bir haber vardı. Bir maden ocağında göçük olduğu ve 8 kişinin öldüğü ile ilgili.
Ben bu olayın olduğu madenci şehrinde doğdum ve büyüdüm. Böyle şehirlerde, sabah evlerinden çıkan işçiler, aileleri ile helalleşerek işlerine giderler. Çünkü yerin metrelerce altından geri dönecekleri kesin değildir. Ama yapacakları çok fazla birşey de yoktur. Çünkü bu küçük şehrin kaderi gereği, başka iş olanakları olmadığı için, bu ölümle dans ettikleri işe mecburlardır.


Ben göçük, grizu patlamaları gibi sebeplerle çöken ocakların, mahalleye gelen kara haberleriyle büyüdüm. Yukarıda anlattığım sınıfta geçen olay, çok değil, birkaç gün önce yaşanan göçük olayında, yeğenimin sınıfında geçiyor.

Sadece sormak istiyorum, bunun adı gerçekten kader mi?
Bu acı haberleri vermek için, daha kaç tane Ahmet sınıftan evine gönderilecek?
Ahmet'e bunu kim ve nasıl açıklayacak?

Heyyfi...

- Posted using BlogPress from my iPad

35 yorum:

  1. Ahmet'e "bu işin kaderinde var" şeklinde bir açıklama yapıldı,yapılıyor, yapılacak....
    Dün haberleri izlemedim, gazete okumadım. Aysema Zonguldak'lı, gece onun blogunda okudum.
    Heyyfi'm çok üzücü çook:((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet canım, o kadar üzüldüm ki anlatamam. Çocukluğum bu haberler duyulupta, yakınlarını görmeye çalışan insanlarla geçti. Evimiz bu ocaklardan birine çok yakındı.
      Bunun kader olduğuna inandırmaya çalışıyorlar maalesef.

      Sil
  2. dun haberleri izliyoruz. 8 kisinin cani 6, 7. sirada verildi. Oncesinde dis politika, ic politika ve hatta politikacilarin hayatlari o, bu, su. 8 kisinin hayati gitti ve bunlar oyle siradan bir haber gibiydi dun.
    Ailelerine sabir diliyorum. Onlar icin artik hayat hic ayni olamayacak ne yazik ki :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Gülçin, gerçekten de, onlar için artık hiçbir şey aynı olmayacak....

      Sil
  3. canım benim,bitirdiğim lise açık maden ocaklara eleman yetiştiriyorlardı,3 sene mecburi çalışmak zorunluğumuz vardı .Açık maden ocaklarda tren yolları vardı,elektrik ile gidenlerden,ya tren yollarda,ya makinelerin tamirinde elektrik kesilmeyerek ölümler her gün duyardık,bizim vardiyada böyle bir ihmal sonucu öldü,hala hatırlıyorum nişanlısının mehtuplarını geri kim gönderecek.Sanırım maden ocakları biraz saçma da gelse kurban istiyor,biraz da ihmal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer madenler kurban istiyor olsalardı, yıllardır aldıkları fazlasıyla yeterdi.
      Sanırım ihmal bir türlü kurbana doymuyor Mazes'im...

      Sil
  4. Heyfiii çok üzücü içler acısı bir olay
    :(
    Icim acıdı ama bunun son olacağını sanmıyorum.
    Devamı hep olacak
    :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef canım. Ne yazık ki öyle:(
      Sevgiler...

      Sil
  5. ne diyeyim, ben de bir kaç gündür hem üzülüyorum hem de sinirleniyorum bu konuya, hangi çağdayız, yok mu bunun bir çaresi, o bölge halkı geçimini sağlamak için bu acıları yaşamak zorunda mı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki bu sorulara cevap verebilecek kimse yok. Herkes suçu birbirine atıyor.

      Sil
  6. ben maden mühendisiyim.
    ve okulda bizden bir kaç dönem önceki bi arkadaşımızı yakın zamanda zonguldak karadon'da olan patlamada kaybettik. biz mühendis olsak ne oluyor ki işçi kardeşlerimizle aynı kaderi paylaşıyoruz. bunun sorumluları çok. işverenler, işverenleri yeternce denetlemeyen devlet, biz... bu kazalar önlenebilir. önlenemeyecek kısmı sadece %2'lik bir kısım ama biz hep önlenebilir nedenlerden insanlarımızı kaybediyoruz. Ben bayan olmama rağmen yeraltına kömür madenine girdim. insanlar gerçekten zor şartlar altında ekmek parası kazanıyorlar. ama hak ettikleri maddi ya da manevi karşılığı maalesef alamıyorlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karadon'daki patlama da çok acıydı. Çok üzüldüm.
      %2 kadar olan bu oran, nasıl olurda kader adı altında, yüksek yüzdeli acı sonlara sebep olabilir.
      İnsan düşündükçe bile sinirden yernde duramıyor.
      Yazık bu insanlara...

      Sil
    2. sana sonuna kadar katılıyorum. daha 10 gün kadar önce manisa soma'da yeraltı kömür ocağında göçük meydana geldi. hiç haberlerde duyan var mı? bir işçi hayatını kaybetti.
      sizin duyduklarınız basına yansıyanlar biz mesleğimiz gereği hep duyuyoruz. sadece o mu bağıra bağıra ben geliyorum diyen elbistandaki göçük olayına ne demeli. orada kaç sene oldu işçi ve mühendis kardeşlerimizin cenazelerine ulaşılamadı. kim bizim hakkımızı koruyacak mühendislerin bağlı bulunduğu odalar mı? nwerdeeee onlar sadece onayladıkları kağıt başına alacakları paranın peşindeler. olanda suçsuz günahsız insanlara oluyor.

      Sil
  7. dün bende izledim haberlerde tüylerim diken diken oldu.dövünsek ne ağlasak ne.devam edecek işçilerin çilesi.

    YanıtlaSil
  8. Tamamen ihmal, tamamen cinayet bu. Uzun zamandır haber seyretmiyorum. Artık sinirlerim kaldırmıyor maalesef. Bu haberi duymamıştım. Çok üzüldüm. Kesinlikle kader değil bu, ihmal ne zaman kader olmuş. Bazen yaşadığımız hayat öyle saçma geliyor ki. Ahmet gibi niceleri babalarını, annelerini birilerinin yaptığı saçma sapan işler yüzünden kaybetti. Ne zaman sonlanacak bunlar, hiç ümidim yok ya...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru canım, tam anlamıyla cinayet gibi kazalar yaşanıyor ülkemizde...

      Sil
  9. Kader asla değil heyficiğim, işverenin ihmali oluyor genellikle, son maden kazasında hatırlıyorum bilmem kaç kuruşluk bir gaz alarm cihazı mı ne almadıkları için grizu patlamıştı...niye İngiltere'de olmuyor? Niye Fransa'da olmuyor? Niye Amerika'da olmuyor? Bizim millet ihmalde bir numaradır, işçisi için para harcamak istemez, kendi jipte gezer, çocuğunu Avrupa'da Amerika'da oturur ama işçiye gelince cebinde akrep vardır...birçok güvenlik tedbirini pahalı diye yaptırmaz sonra da "ne yapalım kader" deyip çıkar işin içinden........


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kadar yaşanan acı nasıl olurda, insanları vijdana getirmiyor anlayamıyorum Müjde'ciğim.
      Ateş düştüğü yeri yakıyor nihayetinde...

      Sil
  10. Bugün gene haberlerde vardı. Önce şirketi 5 eksiğinden dolayı ikaz ediyorlar, sonra da çok az bir ceza kesiyorlar. 5 gün sonra da göçük oluyor. İt ite it kuyruğuna derler ya o hesap, bakan, müşavir, genel müdür, müdür sırayla çıkıp birbirlerini suçladılar. Biz nasıl böyle kötü insanlar olduk. Üç kuruş için insanların ölmesine seyirci kalıyoruz hatta öldürüyoruz. daha çok Ahmet'ler gün ortası evine gönderilir okulundan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkes birbirine atıyor topu. Kimse sahip çıkmıyor ortadaki soruna.
      Umarım artık insanlar biraz daha sağduyulu olur...

      Sil
  11. Heyyfim, gazetelere birkac gundur bakmadigimdan okumamisim. Ailelerin acilari ne kadar buyuk.. ne kadar uzucu birsey, ama sanirim dunyada heryerde bu tur olaylar olmasina ragmen bizm ulkemizde biraz daha fazla oluyor sanki ve oda ihmal, ve insan cani hice sayildigi icin..cok uzucu..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet canım arkadaşım. Biraz daha önemsenmeli insanlar. Sadece seçim zamanlarında değil, her zaman hatırlanmalı.

      Sil
  12. Yıllardır ülke gündeminin soğutamadığı ve peşi sıra gelen ölümlerin dinmediği,caanım Zonguldak meğer ne acılara şahitlik edecekmiş, acımasız ve gözünü para bürümüş insanların, kahrolmaktan yorulmuş insanlara zulmü ne zaman sona erecek ve bu ihmaller ne zaman farkedilecek.
    Çok üzgünüm çok...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok zor canım gerçekten. Bir de küçüklüğün bu gerçeğin tam da ortasında geçince, daha da bir etkileniyorsun.
      Farkedileceğini ve sona ereceğini sanmıyorum. Ama artık birşeyler yapılmalı...
      Sevgiler canım...

      Sil
  13. Canım biliyor musun ben de Zonguldak'ta doğdum ve büyüdüm ve dünkü haber insanlara çok uzak gelse de biz hep bu haberlerle büyüdük senin de yazdığın gibi..
    Eşim de burada maden mühendisi olduğundan evde daha çok konusu geçer oluyor haliyle. Allah ailelerine sabır versin ve dilerim ki şu patlamaların bir gün önüne geçilsin.. Daha o kadar can gitmesin dilerim..
    böylesine derin bir konuyu yazıya döktüğün için ayrıca sevgiyle kucaklarım seni..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeynep'ciğim, çok mutlu oldum hemşehri olduğumuza. Gerçekten de, bu olayların içinde büyüyünce insan daha da bir etkileniyor.
      Benden de sana kocaman sevgiler canım...

      Sil
  14. çok üzüldük kuzum her zaman aynı oluyor gerçekten çaresi yokmuki(:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çaresi var canım, o da önlem almak. Maalesef bu yapılamıyor bir türlü yıllardır. Önlem almak için yapılacak harcama öne çıkıyor çünkü. Bu olayın detaylarını tam bilmemekle birlikte, genelde ihmal etkili oluyor.
      Gerçekten çok üzücü...
      Sevgiler canım...

      Sil
  15. İki gündür blogları ihmal ettim ve haberlerden falan da uzak kaldım. Şimdi öğrendim yaa, çok üzüldüm inan. Nedense bu tür olaylar kaderimiz deyip sineye çekiliyor ve bugün olmazsa yarın bir yenisini duyuyoruz :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet arkadaşım, yıllardır bitmiyor bu çile. Oradaki insanların neler ve nasıl acılar yaşadığını görseler acaba diyorum vijdana gelirler mi.
      Ama sanmıyorum.
      Tek bildiğim artık bunun kader diye yutturulmaya çalışılmayıp, bir çözüm bulunması gerekliliğidir.
      Sevgiler canım ayucum...

      Sil
  16. heyyficim canım ben cok uzun zamandır haber izlemiyorum moralim bozuluyor dıye ama bloğunda görünce helede senin anlatmını okuyunca yüreğim burkuldu ..kaza olarak nitelendiriyorlar böyle seyleri ve ben cok üzülüyorum bu kaza degil devletin ihmali resmen ..kontoller yapılıyormu bu olayların yasanmaması ıcın gereklı onlemler alınıyormu acaba ilk değil son değil yazık günah onca insana ..

    YanıtlaSil
  17. Canım Sevil'im, her faciadan sonra bizim gibi birileri çıkıp, bunları konuşuyor ama, duyan kimse yok. Yine görmezlikten gelmek, yine umursamazlık.
    Çok büyük acılar yaşanıyor orada.
    Çok üzücü çok...
    Sevgiler canım arkadaşım...

    YanıtlaSil
  18. kaderle uzaktan yakından alakası olmayan bir durum bu heyyficim bunun adı ihmal bunun adı umarsızlık :( Ümit ederim ki bu durumla ilgilenen pek saygıdeğer yetkililer insafa gelir ve gereken önlemleri en kısa zamanda alırlar. Allah ailelerine kolaylıklar sabırlar versin inşallah. Sevgilerimle hayatım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Arzu'cuğum, çok haklısın. Sadece ümit edebiliyoruz. Dileklerine bende katılıyorum canım.
      Sevgilerimle...

      Sil