Neden "Çayım taze..."?

Aklıma geldiğinde içimi ısıtan bazı anlar vardır.
Bunlardan çocukluğuma dair hatırladığım; annemin, sabahtan akşama kadar sokaklarda oynadığımızda ve heryerimiz toz-kir içindeyken, bizi içeriye alma çabasıyla seslenişidir: "Çocuklaaar, hadi artık akşam soğuğu çıktı, içeriyeeeee!!!"
Artık akşam soğuğu çıkmıştır, bundan korunacağımız, ısınacağımız, temizleneceğimiz yuvaya çağrılmaktır bu. Güven verir, huzur verir, içimi dinginleştirir. O günlerde de, şimdi de...
Artık yetişkinim. Beni akşam soğuğu çıktığı için eve çağıran ses yok. Hâlâ zaman zaman akşam soğuğu çıkıp, üzerime bir hırka almam gerekse, içim ısınır, güvende ve huzurlu hissederim. Sanırım örgü örmeye başladığımdan beri, bu yüzden hep hırka örüyorum:)
Annem'e Sevgilerimle...

Gelelim bugüne...
Büyüyünce içimi ısıtan cümlelerden biri; telefonun ucundaki bir dosta,
"Çayım taze, sıcak simitleri al gel" demek...
Bu cümle benim için dostluk demek, huzur demek, paylaşmak demek, hadi gel demek, gel de iki lafın belini kıralım demek. Davet eden de olsan, edilen de, ne fark eder ki?
Çayım taze...
Hadi alın sıcak simitlerinizi, peynirlerinizi, gelin bloğuma, iki lafın belini kıralım :)

Heyyfi

17 Ekim 2012 Çarşamba

GÜL VE BÜLBÜL

Annem zaman zaman hikayeler anlatırdı. Hâlâ bu hikayelerin dilden dile dolaşan bir rivayet mi, yoksa annemin hayal dünyasının bir ürünü mü olduğunu bilmiyorum. Ama ondan bu hikayeleri dinlediğimde de, başkalarına anlatırken de çok keyif alıyorum.
Birgün bahçemizde gezerken, annem güllerin yanına geldiğimizde ve hiç de beklemediğim bir anda bana "sen gül ve bülbülün aşkı nasıl başlamış biliyormusun?" diye sordu.
Hayır dedim. Ve anlatmaya başladı.
Bir gün tüm çiçekler arasında bir haber duyulmuş. Bülbül gelip çiçekler arasından kendisine en beğendiği çiçeği seçecekmiş. Çiçekler için tek sıkıntı bülbülün geleceği saati bilmiyor olmakmış. Bütün çiçekler en güzel hallerini alarak açmışlar ve tazecik görünmek için tüm güçlerini kullanmaya başlamışlar. Bülbül geldiğinde en taze, en muhteşem görüntüyü vermek istiyormuş hepsi. Gün bitmiş, geceye dönmüş ama ne gelen var, ne giden. Artık tüm çiçeklerin uykusu gelmiş ve yorgun düşmüşler. Solmaya başlamışlar. Uykuya artık dayanamıyor, yine de var güçleriyle uyanık kalmaya çalışıyorlarmış. Malum, bülbül her an gelebilir...
Gül, bu durumu hiç umursamamış, uykusu gelince de "beni olduğum halimle severse ne ala, aksi halde umurumda bile olmaz" demiş ve derin bir uykuya dalmış. Diğer çiçekler sabaha kadar dayanmış, beklemiş ve hâlâ güzel ve canlı görünmek için uğraşıp durmuşlar. Maalesef sabaha karşı hepsi solgun ve perişan bir haldeyken gül uyanmış. Işıltılı, dinlenmiş, tazecik ve mis kokulu.
Veeee bülbül şakıyarak görünmüş bahçede. Çiçekleri şöyle bir selamlamış ve o arada gözü tazecik açmış güle ilişmiş. O muhteşem güzellik karşısında hemen oracıkta güle sonsuz bir aşk ile bağlanmış.


İşte gül ve bülbül aşkı hikayesi annemin gözünden böyleydi. Bana vermek istediği mesaj neydi bilmiyorum ama ben şunları aldım.
Her şart altında doğru bildiğinden şaşma.
Başkaları için yaşama.
Doğru zamanda doğru yerde ol...
Sevgilerimle...
Heyyfi...

- Posted using BlogPress from my iPad

21 yorum:

  1. Ne güzel bir hikayeymiş bu. Olduğun gibi davranmak en güzelidir her zaman.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de Deniz'ciğim. Olduğun gibi davrandığında aslında herşey o kadar kolaylaşıyor ki.
      Sevgilerimle canım...

      Sil
  2. bir şeyi şiddetle istemek,
    onu kaçırır,
    olacakları akışa bırakmalı!
    benim çıkardığım derste bu:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akışa güvenmeyi, hayatımda elimden geldiğince uygulamaya çalışıyorum. Gerçi bir şeyi çok istiyorsak gerekliliklerini yaparak akışa bırakmak en doğrusu galiba.
      Sevgilerimle Cepaynası...

      Sil
  3. günaydın canım,düşündüren hikaye ,sonuç olarak anladığım şu:neysen o ol ,kendini başkaları için kasmaya değmez ,önemli olan vicdanın temiz olması ,başkaları ne derse desin sen ne olduğunu bildikten sonra her zaman kazanan sen olursun ,en güzeli sen olursun her açıdan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Mazes'im. Neysen o olduğun zaman gerisi kolay oluyor gerçektende.
      Sevgiler canım...

      Sil
  4. Gül misali bir ayuyum vesselam. Şimdiye kadar bir başkası için doğrularımdan şaştığımı yada değişmeye çalıştığımı hatırlamıyorum. Ama başkalarını değiştirmeye çalışmış olabilirim laf aramızda :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayucuğum biliyorsun ki bülbülün güle aşkı, herkesçe bilinir. Artık hiçkimse bülbülün güle aşkını sorgulamaz bile. Deseler ki bülbül papatyaya aşık olmuş, kim inanır ki. Sevileceksen gül gibi sevileceksin. Olduğun gibi, sonsuza kadar...
      Sevgiler ayucukların gülü :)

      Sil
  5. γνώθι σαυτόν veya know thyself veya "kendini bilmek"
    kendin olmak; her zaman sonsuz gücüne inandığım ve iyi ki Delfi kapısına yazılmış, içinde çok büyük değerler taşıyan 2 sözcük.

    anneciğinin "rehberlik" yöntemi kesinlikle "eşsiz"
    sonuç ortada sen de eşsizsin.

    yüreğine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Özlemakim, ne güzel şeyler yazmışsın öyle. Çok teşekkür ederim.
      Bu arada mmbar dolması harika görünüyordu :)
      Sevgilerimle...

      Sil
    2. bir daha İzmir'e geldiğinde umarım hafta sonuna denk gelir, bizim balkonda toplanırız. Çullama yaparım mesela =)

      Sil
    3. Ah ne kadar güzel olur Özlemaki. 15 kasımda geleceğiz ama hafta sonu Çeşme'de ya da Ildırı da olacağız sanırm. Ne güzel olurdu. 15-20 kasım arası oralarda olacağız. Haberleşiriz yinede.
      Sevgiler...

      Sil
    4. tamam haberleşirz =)

      Sil
  6. nekadar güzel bir hikayeymiş...
    bencede olduğu gibi davranmalı herkes ..seven sever sevmeyen sevmez..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kadar basit işte Sevil'ciğim. Hikayeyi beğendiğine sevindim canım arkadaşım.
      Sevgilerimle...

      Sil
  7. Sabreden derviş muradına ermiş mi desem?:)))ama en güzel cümle şuydu sanırım 'beni olduğum gibi sevecekse sevsin' evet dediğiniz gibi her zaman olduğumuz gibi olmalı, doğru bildiğimizden şaşmamalıyız...çok güzel bir öyküydü teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiğine sevindim bücürük ve ben. Her hikayenin içinde mutlaka kendimize de bir hisse çıkarıyoruz :)
      Sevgilerimle canım. Çayın varsa simitler benden. Geleceğim bloğuna biraz sonra :) senin oradaki sohbetler keyifli ve önemli...

      Sil
  8. nerden duyduğumu hatırlamıyorum şimdi ama bende bu hikayeye biraz dram katayım. bülbül gelir ve bembeyaz bir güle aşık olur yüreği gülün dikenine takılı tüm gece aşkından ona seranatlar söyler şakır, sabah olduğunda gül bülbülün kanından kıpkırmızı halde, bülbül ise gülün dikenine asılı kalmış bulunur. elbette bunda çıkarılacak bir ders yok. sanırım üniversitede hocam anlatmıştı. senin yazına gelince herkes pekala güzel yorumlar yazmış ağızlarına sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Venüs, gül ve bülbül için o kadar çok çeşitli hikaye var ki... Sanırım önemli olan biz hangi hikayeyi duymak istiyoruz, bizim hangi mesaja ihtiyacımız var :) Her hikayede hepimizden birşeyler var aslında...
      Sevgilerimle...

      Sil
  9. Bugün ihtiyacım olan ders buydu teşekkür ederim çok iyi geldi bana bu hikaye.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorumun beni çok mutlu etti Yeşim. Senin için minicik de olsa iyi bir şeye sebep olduysam ne mutlu bana.
      Umarım hayatında herşey gönlünce olur. Sevgilerimle...

      Sil