Neden "Çayım taze..."?

Aklıma geldiğinde içimi ısıtan bazı anlar vardır.
Bunlardan çocukluğuma dair hatırladığım; annemin, sabahtan akşama kadar sokaklarda oynadığımızda ve heryerimiz toz-kir içindeyken, bizi içeriye alma çabasıyla seslenişidir: "Çocuklaaar, hadi artık akşam soğuğu çıktı, içeriyeeeee!!!"
Artık akşam soğuğu çıkmıştır, bundan korunacağımız, ısınacağımız, temizleneceğimiz yuvaya çağrılmaktır bu. Güven verir, huzur verir, içimi dinginleştirir. O günlerde de, şimdi de...
Artık yetişkinim. Beni akşam soğuğu çıktığı için eve çağıran ses yok. Hâlâ zaman zaman akşam soğuğu çıkıp, üzerime bir hırka almam gerekse, içim ısınır, güvende ve huzurlu hissederim. Sanırım örgü örmeye başladığımdan beri, bu yüzden hep hırka örüyorum:)
Annem'e Sevgilerimle...

Gelelim bugüne...
Büyüyünce içimi ısıtan cümlelerden biri; telefonun ucundaki bir dosta,
"Çayım taze, sıcak simitleri al gel" demek...
Bu cümle benim için dostluk demek, huzur demek, paylaşmak demek, hadi gel demek, gel de iki lafın belini kıralım demek. Davet eden de olsan, edilen de, ne fark eder ki?
Çayım taze...
Hadi alın sıcak simitlerinizi, peynirlerinizi, gelin bloğuma, iki lafın belini kıralım :)

Heyyfi

29 Ekim 2012 Pazartesi

Ben Ata'ma Söz Verdim!

Atatürk, Cumhuriyet'in kuruluşunun 10.yılının kutlandığı 29 Ekim 1933 tarihinde verdiği Söylev'de bu bayramı en büyük bayramımız olarak duyurmuştu.
Biz de Bayram tatili sebebiyle ailemizin yaşadığı küçük bir şehirdeydik. Akşam 29 Ekim'in, yani en büyük bayramımızın kutlamaları ve fener alayı vardı. Annem, orada olup Cumhuriyetimize ve Ata'mıza vefa borcumuzu haykırarak, gururumuzu ve heyecanımızı seslendirmemiz gerektiğini söyledi. Dalgalandıracağımız bayraklarımızı da temin ederek bizi ve tüm aileyi topladı ve fener alayına gittik.




Annem 65 yaşında ve Ata'sı için, bayramı için haykırırken gözünden yaşlar geliyordu. Ben 41 yaşındayım. Yıllarca okullarda bu bayramlarımızı belli rutinlerle hep kutladık. Bu, o kadar normal bir olaydı ki. Çünkü biz Türk gençleriydik ve Ata'mızın bize hediyesi olan Cumhuriyet Bayramımızı kutluyorduk. Bundan doğal ne olabilirdi ki. Evet gurur duyardık, heyecanlanırdık, yeni ütülenmiş önlüklerimiz, kolalanmış yaka ve manşetlerimizle kutlamalara katılırdık. Her yıl bayram gelmeden uzun süre önceleri hazırlıkları ve heyecanları başlardı.




Bugünlerde bakıyorum da, hazırlıklardan önce bu yıl kutlamalar var mı yok mu soruları başlıyor. Burası işte kanımın donduğu, boğazımda birşeylerin düğümlendiği anlar oluyor.
Pardon ama hiç kimse kusura kalmasın.
Kutlayacağım tabi ki en büyük bayramımı.
Ata'ma sözüm var.
Yıllarca her sabah İstiklal marşı'nın peşinden Ata'ma içtiğim andım var.
Her sabah bu sözü vererek girdim ben sınıfıma.
Kimse kusura kalmasın kardeşim.
Sözümü tutacağım.
Ata'mdan bunu öğrendim ben.
Değerlerime sahip çıkmayı, korumayı, kollamayı öğrendim.
Ve her sabah içtiğim andın sonunda da şöyle haykırdım:
"Varlığım, Türk varlığına armağan olsun.
Ne Mutlu Türk'üm Diyene!"
Sevgilerimle...
Heyyfi...
- Posted using BlogPress from my iPad

40 yorum:

  1. Ata'ma sözüm var, sözümüz var evet keyfi'ciğim eline ağzına sağlık, inan bugün Ulus'ta iyice anladım ki, sahip çıkmamız için YASAKKK!! demeleri, "gidin pastanede kutlayın" demeleri gerekiyormuş:)))kutlu olsun en büyük bayramın arkadaşım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Bugün yaşadığım şehir Ankara olmasına rağmen katılamadım. Çok üzüldüm. Annemlerin yannda olduğumuz için buradaki kutlamalara katıldık. Ankara'da ki o muhteşem tablo ile, sizlerle gurur duyduk canım. Gözlerim yaşardı, çok duygulandım.
    Sözümüzü tutacağız.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. Bu vatan sahipsiz değil bunu bir kez daha kafalarına vurduk... NE MUTLU TÜRK ÜM DİYENE...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sevgili Demet, bugün bence Türk Mileti yeniden gücünü gösterdi.

      Sil
  4. Ama isabet olmuş olabilir arkadaşım haberlerde görmüşsünüzdür, ben de kıl payı kurtuldum:)çok kişi biber gazından bayılmış, ne zaman nerede gaz sıkacakları belli olmuyor çünkü! Kızkardeşimle bile buluşamadık mesela, o ta Esat tarafından geliyordu kendisi gibi öğretmen bir hanım arkadaşıyla, ben Ulus'ta tam heykel ve eski meclisin oradaydım, buluşamadık ve biber gazı olayını duyunca cepten arayıp "eve dön bu tarafa gelme" dedim kardeşime çünkü 43 kilo benim kızkardeşim ve daha geçen yıl (blogcudaki çoğu arkadaşım bilir)ciğerlerinden ciddi hastalık geçirdi, uzun sürede neredeyse bir yıla yakın tedavisi sürdü, okulundan raporlar aldı:(((neyse ki o da biber gazına yakalanmadı...
    sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzledim arkadaşım. Bütün gün Ulusal kanaldan takip ettim. Çok çok üzücü. Ama bu yaşattıkları zorluklar bizi birbirimize daha çok bağlıyor ve güçlendiriyor. 29 ekim'de bu görüntüler utanç verici. Ama bugün yeter dedik artık.
      Bu arada çok geçmiş olsun. Çok üzüldüm kardeşin için. Geri dönmesini söylemekle iyi etmişsin. Onun için tehlikeli olabilirdi.

      Sil
  5. günaydın canım arkadaşım.Çok acı görüntüler vardı,çok doğal bir millet cumhuriyet bayramını kutlamak,bir de düşün yabancı kanallar bu görüntüleri kendi ülkelerinde yayınlıyorlar ,hem en doğal hak kutlamak,hem ortaya polis engeli ...dışardan ülkemiz ne hale geldiği daha açık görünüyoru.Çok yazık ,çok .....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru Mazes'im. Bir ülkenin Cumhuriyeti'ni kutlaması kadar doğal olan hakkına bile dayanamıyorlar.
      Acınası görüntülerdi dünküler. Utanç verici.

      Sil
  6. Biz de en büyük bayramımızı İstanbul'da kutladık dün akşam, binlerce insanla birlikte. O kalabalık, o atmosfer harikaydı. Saatlerce yürüdük, marşlar söyledik. Bu vatanın, cumhuriyetin sahipsiz olmadığını haykırdık. Geride kalan küçük bir azınlık olmadığımızı gösterdik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Deniz'ciğim. Dün olup biten herşey aslında güzel gelişmelerdi. Biz Türk'ler birşeyler bizi iyice zorlamadan tırnaklarımızı çıkartmıyoruz sanırım.
      En doğal hakkımızdı, bize verilmiş en güzel hediyeydi, tabiki kutlayacaktık. Hangi barikat buna engel olabilirdi ki?
      Dün herkese bunu göstermek üzere hakkını koruyan arkadaşlarıma teşekkür ederim.
      Sevgilerimle...

      Sil
  7. Arkadaşım bizde Antalyada bir oteldeydik,büyük bir coşkuyla bütün turistlerle kutladık..Benimde 83 yaşında olan babamın coskusu görmeye değerdi..Bayramımız kutlu olsun..sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sevgili Nurşen, büyüklerimiz o dönemleri bizden daha yoğun yaşadıkları için şu günler onları daha üzüyor. Sonuç olarak bizler buradayız, sahip çıkıyoruz, çıkacağız da.
      Sevgilerimle...

      Sil
  8. Sevgili heyyfi bu vatanın sizin gibi gençlere çok ihtiyacı var ellerine gönlüne sağlık çok güzel bir yazı olmuş.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim sevgili Mehtap'çığım. Beğendiğine çok sevindim.
      Sevgilerimle...

      Sil
  9. bayramınız kutlu olsun, kurban ve cumhuriyet bayramı. geç kaldım biraz ama..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Cem kardeşim, senin de kurban ve Cumhuriyet bayramın kutlu olsun. İki bayramı bir arada yaşadık.
      Sevgilerimle canım...

      Sil
  10. Canım ne güzel ifade etmişsin, haklısın Ata'mıza sözümüz var. Ulus'a ulaşmak mümkün olmadı, Genelkurmay'ın önünden Anıttepe Gençlik Cadde'sine çıkalım dedik, Başbakanlığın önüne otobüs, otobüs polisler yığıldı, yolumuz uzasa da Atam'a ulaştık. Yoğunluk muhteşemdi, çok duygulandım çoook. Saatlerce ayrılamadık, mozoleye girmek mümkün olmadı.Hiçbir olay , taşkınlık yaşanmadı, herkes çok seviyeliydi.
    Daha coşkulu bayramlar kutlamak dileğiyle, sevgiler gönderiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle Ankara'daki kutlamalar için sizleri tebrik ediyorum arkadaşım. Maalesef tatil sebebiyle orada olamadık. Biz de bulunduğumuz yerde kutladık bayramımızı. Bundan doğal ne olabilir ki. İnsan böylesine onurlu bir günde kutlama yapmazda ne yapar. Ata'ma binlerce teşekkür ediyoruz ki bugün milli kimliklerimizle yaşayabiliyoruz. Aksi halde şu an nerede ve hangi din ve kimlikte yaşıyor olacaktık.
      Sevgilerimle canım arkadaşım.

      Sil
  11. Zaten dün yürüyüşte dikkat ettim ne kadar yaşlı henımlar, beyler vardı. Gündüz evden dışarı çıkaramayacağınız insanlar koşarak geldiler en büyük bayramlarını kutlamaya ve Mustafa Kemal'e şükranlarını sunmaya. İşte bunun için yıkamazlar bizi dün ben buna inandım. Kutlu olsun hepimize en büyük bayramımız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dün yanmda yürüyenlerden biri koltuk değnekleri ile yürüyordu. Çok duygulandım. Sana katılıyorum İlhan, değerlerimize ciddi anlamda sahip çıkan bir halk var. Benim de içim rahat.
      Sevgilerimle...

      Sil
  12. bu kutlamaların nesilden nesile aktarılması dileklerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem de her sene kutlamaların artarak devam etmesi gerekir. Teşekkür ederim.
      Sevgilerimle...

      Sil
  13. artik bazi degerlerimize daha cok sahip cikma zamani ,ataturke de el uzattilar yaa,..gun gelir hesap verirler umarim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Özgür Tadlar, bunu da yaptılar ama sadece denediler aslında.
      Sonuç ortada.
      Halk Cumhuriyet'ine sahip çıktı.
      Sevgiler...

      Sil
  14. Yaziniz cok etkileyici. Gozlerim doldu. Atama sozum var! Boylesine guzel dile getirdiginiz icin tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Şule, güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. Ben de inanın yazarken boğazımda düğümlerle yazdım.
      İşin ironik yanı, bu andı herkes içti. Herkesin aslında Ata'ya sözü var. Bazıları sanırım unuttu bunu.
      Unuttu ki, bugün sözümüzü yerine getirmek isterken buna karşı çıkılıyor...
      Sevgilerimle...

      Sil
  15. Çoşkular muhteşem bizde dışarda havai fişekleri izledik bayıldım milletimiz birlikten ayrılmasın:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Bir kase lezzet. Tek temennimiz birlik olmak ve değerlerimizi korumak. Millet olarak çok özeliz ve bunu her daim korumalıyız. Sevgilerimle...

      Sil
  16. çok güzel bir yazı.tüm engellemelere inat kutladık şükür.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Böcüğüm, hem de ne coşkuyla kutladık...
      Sevgilerimle canım...

      Sil
  17. işte böyle sen gibi-ben gibi-biz gibiler oldukça atamız'a verdiğimiz sözü her daim yerine getirebiliriz. ne mutlu türküm diyene...
    en büyük bayram bu bayram, herkese kutlu olsun...
    bizde coşku içinde kutladık, ne mutlu bizlere...
    öptüm seni heyfi'cim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Asortik'ciğim, bizler tükenmeyiz.
      Kimse kusura kalmasın.
      Ben de seni öptüm Asortiğim...

      Sil
  18. Ne Mutlu Türküm Diyene !

    YanıtlaSil
  19. günaydın canım,çayını içtim,evde kimse yoktu,selamımı bıraktım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oy oy oy benim tatlı Mazes'im, yoktum. İstanbuldayız. Yarın Ankara da olacağız. Pek evde duramadım bu sıralar :)))
      Selamını aldım, tekrar çaya beklerim canım arkadaşım :)
      Sevgilerimle...

      Sil
  20. merhaba blogunu yeni keşfettim bende beklerim bloguma
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin, sefalar getirdin Duygu.
      Ziyaretine geleceğim.
      Sevgilerimle...

      Sil
  21. Heyyfigeç farkettim ama bu yazıya yorum bırakmazsam olmaz. o sözü ölmümüze tutacağız tabiki.. her ne pahasına olursa olsun bundan kimse ne gocuncun ne de pay çıkarsın.. seni çoook seviyorum..Ben işyerimde koltuğumla arkaya döndüğümde penceremden eski mecslisi direk gören şanslılardanım. orası hala kirlenmedi çok şükür..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Şükran, ben de Ankara'da, Çayyolunda oturuyorum. Bazen olup bitenler şaka gibi geliyor.
      Ama sözümüz söz. Yıllarca bu andımızı okullarımzda söyleyip, öyle girdik sınıflarımıza.
      Yorumun için çok teşekkür ederim Şükran'cığım.
      Sevgilerimle...

      Sil